Blog

Tłuszcze roślinne i ich pochodne

Naturalne oleje i masła roślinne są od wieków stosowane do pielęgnacji i upiększania skóry. Oleje roślinne stanowią aktualnie główną konkurencję do powszechnie stosowanych pochodnych ropy naftowej, w tym samej parafiny. Wykazano, iż pochodne ropy naftowej mogą wykazywać działanie komedogenne (zatykające pory). Z tego powodu obserwuje się powrót do darów natury w postaci olejów i [...]

By |2018-08-21T15:43:06+00:00Sierpień 21st, 2018|Bez kategorii, Oleje i masła roślinne w kosmetyce|Możliwość komentowania Tłuszcze roślinne i ich pochodne została wyłączona

Myjące właściwości mydła

Czym jest brud? Brud składa się najczęściej głównie z cząsteczek tłuszczu oprócz tego z kurzu, sadzy i minerałów. Dlaczego sama woda nie może umyć brudu? Wodę charakteryzuje duże napięcie powierzchniowe czyli coś w rodzaju niewidocznej błony. Jak wiemy, sama woda tworzy na tłustej powierzchni krople i nie miesza się z cząsteczkami tłuszczu. Woda ślizga [...]

By |2018-08-15T17:49:08+00:00Sierpień 15th, 2018|Bez kategorii, Dlaczego mydło myje?|Możliwość komentowania Myjące właściwości mydła została wyłączona

8 wyższych kwasów tłuszczowych najczęściej występujących w kosmetykach naturalnych

Mydła naturalne Enklare są produkowane metodą na zimno. Ogólnie rzecz ujmując, do produkcji mydeł naturalnych używane są różne oleje. Każdy olej składa się tłuszczu. Z chemicznego punktu widzenia, tłuszcze są to związki gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe składają się z długiego łańcucha węglowodorowego oraz karboksylowej grupy funkcyjnej -COOH. Fakt stosowania na [...]

By |2018-08-11T21:40:52+00:00Sierpień 11th, 2018|Surowce|Możliwość komentowania 8 wyższych kwasów tłuszczowych najczęściej występujących w kosmetykach naturalnych została wyłączona

Dlaczego warto używać kosmetyki z olejem z pestek winogron?

Owoce winogron były doceniane przez ludzi już w czasach neolityku. Antyczni Grecy kultywowali te owoce przyrządzając z nich napój bogów, czyli wino. Inni w tym czasie sokiem z winorośli leczyli różne stany zapalne skóry i oczu.  Olej z pestek winogron (wg. INCI Vitis Vinifera Grapeseed Oil) jest uzyskiwany jako produkt uboczny przy wytwarzaniu wina. [...]

By |2018-08-08T17:57:00+00:00Sierpień 8th, 2018|Surowce|Możliwość komentowania Dlaczego warto używać kosmetyki z olejem z pestek winogron? została wyłączona

Jak używać mydła naturalnego w kostce i przedłużyć jego trwałość?

Oto wskazówki i porady jak przedłużyć trwałość i świeżość mydeł Enklare: 1. Przed pierwszym użyciem przetnij kostkę mydła Enklare na kilka (2-3) mniejszych kawałków. Do tego celu może posłużyć np. nóż kuchenny. Używanie mniejszych kostek jest bardziej wydajne i higieniczne. - Mniejsze mydełka są doskonałe do mycia małych rączek dzieci! - Pocięte mydełka mogą [...]

By |2018-08-11T21:16:36+00:00Styczeń 2nd, 2018|Jak wydłużyć trwałość mydeł?|Możliwość komentowania Jak używać mydła naturalnego w kostce i przedłużyć jego trwałość? została wyłączona